Kurt Wahlberg

In English
 Hem
 Medlemskap
 Tidningen
 Medlemmar
 Turkisk Van
 Turkisk Angora
 Bilder
 Planerade kullar
 Kattungar till salu
 Omplaceringar
 Avelshanar
 Stamtavlor
 Årets Turk
 Träffa katterna
 Kalender
 Vykort
 Forum
 Nyheter
 Mobilt
 Logga in

Till minne av Kurth Wahlberg

Kurth blev 1973 medlem inom SVERAK och då blev första kattköpet en blå perser, det fortsatte med uppfödning av vitfläcksperser och även en kull siameser. 1975 mötte Kurth den första Turkisk Van när han gick assistent på en utställning i Örebro, katten var Murat Yerli av Ankara och ägdes av Mette och Leif Ödegaard från Norge, hanen var av Eva Björkmans uppfödning. Då de talade så varmt om rasen, vilken de kallade för Turkisk Angora, blev han intresserad och började korrespondera med bl.a. uppfödare i England för att importera egna katter. 

Den första som kom var Cayeli Nazimiye från Linda Burnett, hon var en sådan underbar katt att Kurth ville ha flera men tiden hann gå och det blev 1976 innan Kurth fick tag på en bra hane. Några bekanta övertalade Kurth om att besöka Eva Björkman för att se hennes katter, när han kom dit fick han syn på Lord Yerli av Ankara chansade han och köpte Lord. Kurth hade nämligen tidigare varit erbjuden en annan katt av Eva men eftersom de är registrerade i Independentklubb skulle det vara svårt att få dem registrerade i SVERAK vilket gjort att han tvekade. Det skulle ta fyra års pappersexcercis innan Lord fick sin kontrollstamtavla från SVERAK. 

Under tiden importerade Kurth ytterliggare katter från England såsom Starclouds Snow King och Vandaha Malatya under 1977, dessa fick 1978 den första svenskfödda SVERAK-registrerade Turkisk Van honan Amberstones Swimming Fetiye. 1979 godkändes Lord Yerli av Ankara med CAC status som Turkisk Van utav Grace Pond och Muriel Caldes från England. Lord gav sammanlagt 10 ungar innan han dog 1984. Sista kullen Amberstones föddes 1988-08-08, då hade 53 katter fötts upp av Kurth. Kurth var en av initiativtagarna till att Föreningen Vangoran startades fast namnet då var Turkringen, det första mötet hölls den 24 november 1985 i Stockholm då interimsstyrelsen valdes och Kurth antog posten som kassör, på den posten satt Kurth fram till årsmötet 1987 då han valde att avgå, föreningen tog beslutet och gjorde honom till hedersmedlem på samma årsmöte. Sekreterare i Skånes Kattklubb var Kurth under åren 1977 till 1980. 

Som domare har Kurth agerat sedan 1979 då han tog examen på långhår och speciell Birmaexamen avlade han 1982, de senaste åren har domaruppdrag speciellt ute i Europa hållt honom aktiv inom kattvärlden och även varit mycket uppskattad, det sista uppdraget gjorde han 2005 i Kalundborg, Danmark. Kurth gjorde inte någon show vid domarbordet, han gjorde en saklig bedömning och var alltid koncis. Kurth var en domare som stod för sin åsikt, en man med stor integritet samtidigt som han var en mycket lugn och försynt person. Hemma har det varit livskamraten Enrico som varit det stora stödet, vi skänker honom våra tankar idag med anledning av att Kurth gick bort 28 januari 2006.

Föreningen Vangoran gm E Aitman

 

Copyright © 1997-2019
Föreningen Vangoran
Uppdateras av Rikard Elofsson