Färger

In English
 Hem
 Medlemskap
 Tidningen
 Medlemmar
 Turkisk Van
  Färger
  Standard
 Turkisk Angora
 Bilder
 Planerade kullar
 Kattungar till salu
 Omplaceringar
 Avelshanar
 Stamtavlor
 Årets Turk
 Träffa katterna
 Kalender
 Vykort
 Forum
 Nyheter
 Mobilt
 Logga in

Klicka på bilden för mer information
Kladden's 'Black Adder' Odrör
Inom Independent är är flera olika färger (men med samma strikta färgfördelning) på Turkisk Van godkända men inom FIFe var tidigare endast färgerna röd-vit och cremé-vit godkända. I Turkiet förekommer flera färger och det var bara en slump att de två engelska damerna 1955 råkade träffa just röd-vita katter.

1991 importerades två turkhonor till Sverige från England. Den ena var sköldpadd-vit och den andra sköldpadd-agouti-vit. De båda honorna har givetvis använts i avel så nu finns det förutom röda och cremé även svarta, brunagouti och sköldpadd-vita Turkisk Vankatter i Sverige. Målsättningen har hela tiden varit att få de "nya" färgerna godkända inom FIFe och 961108 togs ett stort steg framåt i det arbetet på Stockholms Kattklubbs utställning i Nacka.

För att nya färgvarianter ska kunna bli godkända måste man kunna visa upp minst 15 katter över 6 månaders ålder och gärna kunna visa på flera generationer x-färgade (namnet x-färgade kommer av att när katter med icke godkänd färg ställs ut så får de färgbeteckningen x i stället för den vanliga bokstaven) katter. Dessa ska bedömas av en majoritet av FIFe:s domar- och stambokföringskommitté som tittar på nedärvning, stabilitet i anlagen, hur väl katterna stämmer överens med katter i godkända färger och standarden och mycket mer. Till sin hjälp har de ett kompendium med bilder på presenterade katter och deras stamtavlor.

För oss som var där var det en mycket nervös stund medan domarna studerade katterna och stundtals diskuterade mycket livligt med varandra om olika detaljer. Flera generationer x-färgade turkar var uppe hos domarna och gjorde på sedvanligt turkmaner sitt bästa för att charma dom. Lättnaden var därför stor när domarna till sist var klara och deras ordförande, Ole Magne Grytvik från Norge, tog till orda och, med turken Blacky elegant draperad över axeln, berömde det arbete vi lagt ner och meddelade att domarkommitten kommer att rekommendera ett godkännande av de nya färgerna på FIFe:s nästa årsmöte.

På FIFe's generalförsamling 970530 så godkändes till sist dom nya färgerna och från och med 980101 är alltså även svart (med tillhörande brunagouti) godkända färger på Turkisk Van. Uppfödare av Turkisk Van världen över tackar dom som har lagt ner mycket möda och ett enormt arbete på detta! Den första "x-färgade" katten som tog certifikat blev Wailet's Isis - Grattis!

Klicka på bilden för mer information
Aitman KiriVan

 


Copyright © 1997-2019
Föreningen Vangoran
Uppdateras av Rikard Elofsson