Turkisk Angora

In English
 Hem
 Medlemskap
 Tidningen
 Medlemmar
 Turkisk Van
 Turkisk Angora
  Standard
 Bilder
 Planerade kullar
 Kattungar till salu
 Omplaceringar
 Avelshanar
 Stamtavlor
 Årets Turk
 Träffa katterna
 Kalender
 Vykort
 Forum
 Nyheter
 Mobilt
 Logga in

Klicka på bilden för mer information
GIC Adilé de Saint Glinglin och Wi'nte Sams Angora de Lyx och Wi'nte Sams Platin Morgana

Historia:

Den Turkiska Angoran är en mycket gammal kattras, förmodligen världens äldsta. Den kan spåras längre tillbaka i historien än någon annan ras, ända tillbaka till tiden före medeltiden. Det anses att den Turkiska Angoran är grunden för semilånghårsraserna och förmodligen också grunden till Persern, som dock utvecklats åt annat håll. 

I Turkiet är angoran förknippad med en del myter och legender. Till exempel så tror man att Turkiets landsfader Kemal Atatürk en dag ska återuppstå i skepnad av en vit, odd-eyed, döv angorahane.

På 1500-talet skickades angoran av turkiska sultaner till Frankrikes och Englands ädlingar som gåvor, men mot slutet av 1800-talet hade dessa katter blivit omoderna och konkurrerats ut av de nya moderna långhårskatterna. I mitten av 1950-talet började djurparker i Turkiet rädda den utdöende rasen. Där har de hållit på med uppfödning för att rasen inte skulle dö ut helt.

1960 köptes ett par Turkiska Angoror från Ankara Zoo av ett amerikanskt par som återupprättade rasen i USA där den nu är mycket populär. I USA är de flesta färgerna representerade, men populärast är fortfarande den helvita.

I Europa har man avlat på angorakatter ungefär lika länge, men fram till 1993 var endast de vita godkända inom FIFe. Så gott som alla färger godkändes på Turkisk Angora 1993 på FIFes generalförsamling. 1996 kom den första Turkiska Angoran till Sverige, importerad från Holland. Samma år föddes också den första kullen av Turkisk Angora.

Klicka på bilden för mer information
EC & IP Wi'nte Sams Kräm Fräs och CH Wi'nte Sams Xtra Xtra Fantasy
Klicka på bilden för mer information
EC & GIP Yildiz Oberon

Standard:

Den Turkiska Angoran ska vara solid men ge ett graciöst intryck med smidiga rörelser. Honan är medelstor, hanen något större. Kroppen är lång med något högre bakdel än framdel. Benstommen är fin. Pälsen är silkig, semilånghår och har en benägenhet att våga sig, med lång krage och lång, yvig svans. Huvudet är brett på hjässan och avsmalnande mot hakan. Öronen är breda vid basen, spetsiga, tofsade och högt placerade på hjässan. De lät snedställda ögonen är ovala. Ögonfärgen är bärnsten, odd-eyed eller blå.

Temperament:

Angoran är mycket lik den Turkiska Vanen i sitt sätt. Turkisk Angora är en vacker och graciös katt med eleganta rörelser. Den är intelligent, alert och lättlärd, men har fortfarande en egen vilja.


Copyright © 1997-2019
Föreningen Vangoran
Uppdateras av Rikard Elofsson